Nalazite se
  • Zdravlje
  • 5 hrvatskih dama protiv raka prostate
Članak
Objavljeno: 10.10.2019. 15:53

IRB 

5 hrvatskih dama protiv raka prostate

Novi projekt Ruđera udružuje znanost, kliniku i društvo u borbi protiv opake bolesti.

5 hrvatskih dama protiv raka prostate

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema broju umrlih od raka Hrvatska je pri samom vrhu u Europi. Rak prostate je po učestalosti drugi najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj , a na osmom je mjestu svih uzroka smrtnosti kod muškaraca.

Novi projekt Instituta Ruđer Bošković (IRB) udružio je znanstvenice IRB-a i liječnice KBC Sestre milosrdnice u zajedničkoj borbi za muško zdravlje. Riječ je o projektu ''Udruživanjem temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja do poboljšanja tretmana i povećane društvene osviještenosti o raku prostate'' koji je ušao  među deset finalista natječaja Moj Zaba Start 2019 u području 'Kultura i znanost'.

Pet žena okupljenih u ovom projektu su znanstvenice IRB-a dr. sc. Ivana Samaržija, voditeljica projekta, i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, voditeljica Laboratorija za staničnu biologiju i prijenos signala te predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a te liječnice KBC Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Ana Fröbe i dr. sc. Angela Prgomet Sečan iz Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu te prof. dr. sc. Majda Vučić iz Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju.

''Realizacija našeg projekta pridonijet će temeljnom znanju o raku prostate, točnije identifikaciji novih, potencijalnih meta u liječenju raka prostate u kombinaciji s radioterapijom. Povrh toga, cilj nam je podići svijest o važnosti pregleda kojim se rak prostate otkriva u ranoj fazi s obzirom da je, većinom zbog neinformiranosti, u Hrvatskoj stopa smrtnosti bolesnika s rakom prostate bitno veća nego u drugim europskim zemljama'', ističe dr. Samaržija.

''Projekt ima međunarodni karakter jer su u njega uključene još dvije znanstvene grupe, jedna iz Njemačke koja se bavi istraživanjima terapije raka prostate radioterapijom i druga iz Velike Britanije koja je vodeća grupa u svijetu u području istraživanja adhesoma integrina, potencijalnog izvora novih ciljnih molekula u borbi protiv raka prostate, koje u ovom projektu i proučavamo.

S obzirom na to, projekt će povećati vidljivost hrvatske znanosti u europskom istraživačkom prostoru i omogućiti nam korištenje znanstvene opreme u navedenim institucijama koje mi u Hrvatskoj ne posjedujemo'', objašnjava dr. Ambriović Ristov.

Dodana vrijednost ovog projekta je suradnja s kliničarima iz KBC Sestre milosrdnice koja će  omogućiti izravnu potvrdu znanstvenih hipoteza u kliničkom okruženju.

''Karcinom prostate je izrazito heterogena bolest i pronalaženjem ciljanih markera omogućuje se i ciljano liječenje kojim se produžuje preživljenje, a izbjegavaju ozbiljne nuspojave liječenja'', ističe dr. Fröbe. 

Konačno, ovaj projekt doprinijet će edukaciji šire društvene zajednice o važnosti rane dijagnostike raka prostate za što učinkovitije liječenje.

Jedan od ključnih ciljeva projekta je objasniti široj populaciji kako samo udruživanjem temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja možemo doći do poboljšanog liječenja i povećane društvene osviještenosti o raku prostate.

Projekt možete podržati svojim glasom na web stranicama finalista natječaja Moj Zaba Start putem ove poveznice.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->