Nalazite se
  • Zdravlje
  • AI prvi puta napravio lijek koji će se koristiti na ljudima
Članak
Objavljeno: 31.01.2020. 12:43

Centaur Chemist 

AI prvi puta napravio lijek koji će se koristiti na ljudima

Lijek koji je napravio algoritam Centaur Chemist brže će stići na tržište nego lijekovi napravljeni na tradicionalni način.

AI prvi puta napravio lijek koji će se koristiti na ljudima

Britanski startup Exscientia i japanska farmaceutska tvrtka Sumitomo Dainippon Pharma započinju kliničke testove  lijeka protiv opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OCD-a), koji je prvi puta razvio algoritam strojnog učenja.

Algoritam pod nazivom Centaur Chemist je do molekule pod nazivom DSP-1181 došao pretraživanjem baze podataka o potencijalnim sastojcima koje je provjeravao pomoću ogromne podatkovne baze različitih parametara. Profesor Andrew Hopkins iz tvrtke Exscientia kaže da za pronalazak pravih molekula treba donositi milijarde odluka, što je prevelika i previše dugotrajna zadaća da bi je samostalno obavljali ljudski stručnjaci, a posebno dobra stvar po njemu je u tome što se algoritam može primijeniti za izradu lijekova za sve bolesti.

Prvi lijek koji je kreirao Centaur Chemist kreće u prvu fazu testiranja u Japanu, a ukoliko se pokaže djelotvornim, krenut će u klinička ispitivanja širom svijeta.

Tvrtka uz pomoć AI-a već radi i na potencijalnim lijekovima za rak i kardiovaskularne bolesti te vjeruje da će imati novu molekulu koja će biti spremna za kliničke testove prije kraja ove godine.     

Za sada se još nisu oglasile grupe koje se boje da bi umjetna inteligencija u medicini mogla činiti više štete nego koristi, ali vjerujemo da nećemo morati dugo čekati njihov odgovor.

Što vi mislite o tome da umjetna inteligencija proizvodi lijekove za ljude možete nam ostaviti u komentaru na FacebookuVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->