Nalazite se
  • Zdravlje
  • Biosenzor u mikroiglicama prati reakcije na antibiotike
Članak
Objavljeno: 02.10.2019. 09:47

Imperial College London 

Biosenzor u mikroiglicama prati reakcije na antibiotike

Znanstvenici razvili senzor koji konstantno prati pacijentove razine antibiotika.

Biosenzor u mikroiglicama prati reakcije na antibiotike

U bolnicama širom svijeta reakcije pacijenata na antibiotike prate se čestim uzimanjem uzoraka krvi, no znanstvenici Imperial Collegea u Londonu razvili su biosenzor u obliku mikroiglica koji konstantno prati razine antibiotika u tijelu pacijenta i može prikazivati kako pacijent reagira na određenu vrstu antibiotika koji mu se daje.

Dr. Timothy Rawson, jedan od članova tima koji su razvili novi senzor, kaže kako ovo ima veliki potencijal da znatno skrati procese testiranja reakcije postojećim metodama i time poboljša liječenje u bolnicama širom svijeta.

"Korištenjem jednostavnog patcha na koži ruke ili na potencijalnom mjestu infekcije, senzor nam može reći koliko je lijeka tijelo koristilo i pružiti nam važne medicinske podatke u realnom vremenu", ističe dr. Rawson.

Senzor je veličine malog flastera i na sebi ima sićušne iglice koje se mogu prekriti enzimima podešenim za reakciju na određene lijekove. Iglice su više puta tanje od ljudske vlasi i dovoljno male da se "provuku" između stanica kože, što im omogućuje uzorkovanje tjelesnih tekućina dok plutaju između stanica.

Mreža iglica uzima uzorke brzinom od 200 puta u sekundi i može detektirati sićušne promjene koje ukazuju kako pacijenti reagiraju nakon što im se ubrizgaju antibiotici.

Podaci koje "flaster" prikuplja mogu osigurati da pacijenti dobivaju prave količine antibiotika i omogućiti liječnicima da brzo uoče različite reakcije.

Senzori u obliku mikroiglica do sada su se koristili za praćenje razina šećera, no ovo je prvi puta da se slična tehnologija koristi za praćenje korištenja antibiotika.

Detalji o kliničkim testovima na maloj skali objavljeni su u znanstvenom radu koji možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->