Nalazite se
  • Zdravlje
  • Čovjek koji će zaustaviti vrijeme
Članak
Objavljeno: 04.08.2011. 00:09

Starenje 

Čovjek koji će zaustaviti vrijeme

Bill Andrews je proveo dva desetljeća u proučavanju molekularnog mehanizma starenja s ciljem produženja života na 150 godina.

Čovjek koji će zaustaviti vrijeme

Medicina je u zadnjim desetljećima znatno napredovala. Mnoge bolesti koje su nekoć kosile čitave populacije gotovo su iskorijenjene, a nove operativne tehnologije presađivanja organa omogućile su spašavanje života mnogim izgubljenim slučajevima, što je nekoć graničilo s čudom, a danas spada u svakodnevnu praksu.

Uglavnom, svakodnevna nova otkrića današnje znanosti i medicine na putu su pobjeđivanja i najzloćudnijih bolesti, no postoji jedna koju je (osim smrti) najteže pobijediti, a to je starenje.

Još od davne 1990. godine, molekularni biolog i direktor američke biotehnološke kompanije Geron, Bill Andrews, čiji laboratorij se nalazi na Sveučilištu Colorado u Boulderu, nastojao je identificirati ljudski telomerički gen.

To mu je uspjelo 1997. godine, čime je utrt put u polje istraživanja telomera, struktura koje se nalaze na krajevima kromosoma i sa starenjem se sve više skraćuju, što utječe na zaštitu samih kromosoma od razgradnje, pa se prema njihovoj dužini može prilično točno odrediti koliko će vam dugo kromosomi biti zaštićeni, te prema tome izračunati i vrijeme kada će vam biološki sat otkucati zadnje sate života.

 želim izliječiti svoje starenje, starenje mojih prijatelja i obitelji, starenje mojih investitora, te naravno zaraditi brdo novaca 

Bill Andrews

Za otkrića na polju telomera je znanstvenica Dr. Carol Greider 2009. godine osvojila Nobelovu nagradu, a nedavno smo pisali o testu dužine telomera koji je patentirala Dr. Maria Blasco, koji ćete uskoro moći kupiti u ljekarni i saznati koliko vam još vremena života preostaje.

Naravno, Adrews i njegov tim se ne bave tim predviđanjima ostatka nečijeg života, već ih zanima može li se nekako te telomere produžiti, ili im usporiti skraćivanje i time nam svima omogućiti znatno dulji život.

Prema njegovim riječima, danas se nalaze na pragu otkrića lijeka koji će usporiti skraćivanje telomera, no navodi kako će nam za dulji život biti potrebno promijeniti i neke loše životne navike.

"Uz taj lijek, pod uvjetom da niste pušač, da se loše i preobilato ne hranite, te da ste tjelesno aktivni, mislim da neće biti problem da doživite i 150 godina", tvrdi Adrews.

Najduhovitija je njegova izjava koju je dao portalu Popular Science: "Želim izliječiti svoje starenje, starenje mojih prijatelja i obitelji, starenje mojih investitora, te naravno zaraditi brdo novaca".

Poželjet ćemo mu da se čim prije obogati, jer će nam njegovo bogatstvo omogućiti dulji život, no dok čekamo na lijek protiv starenja, bilo bi dobro da se na njega pripremimo rješavanjem svega onoga što će mu poništiti djelovanje, a to su cigarete, prežderavanje i tjelesna neaktivnost. Vrlo jednostavno, zar ne?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->