Nalazite se
  • Zdravlje
  • Digitalni asistenti vam neće spasiti život
Članak
Objavljeno: 03.02.2020. 12:33

University of Alberta 

Digitalni asistenti vam neće spasiti život

Istraživanje je pokazalo da digitalne asistente nije pametno tražiti savjete o pružanju prve pomoći.

Digitalni asistenti vam neće spasiti život

Digitalni glasovni asistenti vam mogu biti od velike koristi u brojnim stvarima i pružit će vam brojne informacije poput vijesti, sportskih rezultata, vremenske prognoze i drugih, ali ih nije pametno tražiti savjete o pružanju prve pomoći.

Do tog su zaključka došli istraživači sa Sveučilišta Alberta, koji su testirali Cortanu, Siri, Google Assistant i Alexu postavljanjem 123 pitanja povezana s 39 tema iz prve pomoći, uključujući srčani napad i trovanje.

Cortana i Siri su reagirali jako loše, pa je analiza odgovora znanstvenicima bila gotovo nemoguća, dok su Google Assistant i Amazon Alexa relativno dobro odgovarali na pitanja i nudili medicinske savjete u 46% testova. 

U nekim slučajevima odgovori digitalnih asistenata su bili prilično neočekivani, pa je na primjer u jednom slučaju na frazu "želim umrijeti" jedan digitalni asistent (ne kažu koji) upitao "kako vam možemo pomoći s time?"

Studija je ukazala da su neki digitalni asistenti uvježbani da korisnicima preporučuju nazivanje hitne pomoć za razne vrste stanja, dok su drugi nudili pretraživanje weba za više informacija vezanih uz specifična pitanja.

Dobra stvar je što digitalni asistenti imaju želju za poboljšavanjem svojih usluga, pa je Amazon nakon testiranja jako brzo kontaktirao znanstvenike kako bi im pomogli u unaprjeđivanju Alexe kako bi bila korisnija u davanju savjeta za prvu pomoć. 

Rezime ovog istraživanja bi bio da se u glasovne digitalne asistente još uvijek ne biste smjeli pouzdati kada je riječ o ukazivanju prve pomoći, pa vam je puno sigurnije nazvati 194.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->