Nalazite se
  • Zdravlje
  • Dizajnirani virusi boostaju imunološki sustav protiv raka
Članak
Objavljeno: 27.08.2022. 22:05

Arizona State University 

Dizajnirani virusi boostaju imunološki sustav protiv raka

Istraživači predlažu novu liniju obrane protiv zloćudne bolesti koja se temelji na kombinaciji imunoterapije i dizajniranih virusa.

Dizajnirani virusi boostaju imunološki sustav protiv raka

Unatoč impresivnoj snazi ​​složene obrambene mreže našeg imunološkog sustava, protiv jedne je vrste prijetnje posebno teško boriti se. To nastaje kada se vlastite izvorne stanice tijela poremete, što dovodi do raka. Iako se imunološki sustav često angažira kako bi riješio tijelo malignih stanica, njegovi napori često bivaju osujećeni jer bolest nekontrolirano napreduje.

Nova studija znanstvenika sa Sveučilišta Arizona State opisuje kako kombinacija imunoterapije i viroterapije, uz korištenje miksoma virusa, pruža novu nadu pacijentima s karcinomima otpornim na liječenje.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Cancer Cell, autori Grant McFadden, Masmudur Rahman i njihovi kolege predlažu pristup koji uključuje kombinaciju dviju metoda od kojih je svaka pokazala značajan uspjeh protiv nekih vrsta raka. Studija opisuje kako onkolitička viroterapija, tehnika koja koristi viruse koji se bore protiv raka, može djelovati u skladu s postojećim tehnikama imunoterapije, jačajući imunološki kapacitet za učinkovito ciljanje i uništavanje stanica raka.

1-s2.0-S1535610822003579-fx1_lrg

Onkolitički virusi predstavljaju uzbudljiv novi put u liječenju raka. Takvi virusi imaju izvanrednu sposobnost da love i uništavaju stanice raka dok zdrave stanice ostavljaju neozlijeđenima, kao i da pojačavaju sposobnost imunološkog sustava da prepozna i uništi stanice raka.

Jedan takav virus, poznat kao miksom, fokus je trenutnog istraživanja. Studija pokazuje da uporaba T-stanica zaraženih virusom miksoma može potaknuti oblik smrti stanica raka koji dosad nije primijećen.

Poznat kao autoza, ovaj oblik uništavanja stanica može biti osobito koristan protiv tumora koji su se pokazali otpornima na liječenje različitim oblicima terapije raka, uključujući imunoterapiju.

Tijekom autoze posredovane miksomom, stanice raka u blizini onih koje su ciljane terapijom također se uništavaju u procesu poznatom kao ubijanje promatrača. Ovaj učinak može značajno poboljšati agresivno iskorjenjivanje stanica raka pomoću dvojne terapije, čak i kod tumora koji su zloglasno teški za liječenje.

Kombinirani pristup miksoma i imunoterapije stoga ima potencijal pretvoriti takozvane "hladne tumore", koji prolaze ispod radara imunološkog sustava, u "vruće tumore" koje imunološke stanice mogu identificirati i uništiti.

Sposobnost radikalnog reinženjeringa onkolitičkih virusa poput miksoma za ciljanje niza rezistentnih vrsta raka predstavlja novi iskorak za liječenje ove razorne bolesti.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->