Nalazite se
  • Zdravlje
  • Imunološko otkriće s potencijalom liječenja svih tumora
Članak
Objavljeno: 21.01.2020. 12:51

Imunologija 

Imunološko otkriće s potencijalom liječenja svih tumora

Znanstvenici vjeruju da se genetskom modifikacijom T-ćelije može natjerati da traže i uništavaju sve vrste raka.

Imunološko otkriće s potencijalom liječenja svih tumora

Liječenje raka je jedna od najvećih bitaka koje vode liječnici i znanstvenici širom svijeta već desetljećima. Svako malo se pojavljuju nova otkrića koja puno obećavaju, no zasad ne postoji nikakva čudotvorna terapija koja bi se mogla uspješno primjenjivati na sve vrste tumora.

Znanstvenici Sveučilišta u Cardiffu vjeruju da se nalaze na pragu nečega što ima veliki potencijal za liječenje svih vrsta raka, a temelji se na imunološkim stanicama koje svi posjedujemo u svojim tijelima.

U znanstvenom radu objavljenom u časopisu Nature Immunology znanstvenici opisuju kako su tražili nekonvencionalne, dosad neotkrivene načine kako ljudski imunološki sustav natjerati da napada kancerogene stanice.

Na taj način su došli do T-stanica koje se nalaze u krvi svih ljudi. To je imunološka stanica koja "skenira" tijelo kako bi otkrila gdje u postoji prijetnja koju treba eliminirati, no ovom slučaju bi mogla napadati i široki raspon tumora.

"Postoji mogućnost da se novom metodom tretira svaki pacijent", izjavio je znanstvenik Andrew Sewell i dodao kako do sada nitko nije vjerovao da je to moguće. "Ovo otvara mogućnost za jedinstvenu terapiju koja se može koristiti za liječenje svih vrsta raka, jednu vrstu T-stanice koja bi mogla imati mogućnost uništavanja različitih vrsta tumora u populaciji".

Kako to funkcionira? T-stanice imaju receptore na svojoj površini koje im omogućuju "vid" na kemijskoj razini. Tim sa Sveučilišta u Cardiffu otkrio je da T-stanica i njezin receptor mogu pronaći i uništiti razne vrste kancerogenih stanica u laboratorijskim uvjetima, uključujući stanice pluća, krvi, crijeva, grudi, prostate, jajnika, bubrega i cervikalnih kancerogenih stanica, a što je također jako važno, to čine bez oštećivanja zdravog tkiva.

Ta vrsta receptora T-stanica stupa u interakciju s molekulom pod nazivom MR1, koja se nalazi na površini svake stanice u ljudskom tijelu. "Mi smo prvi koji su opisali T-stanicu koja pronalazi MR1 u kancerogenim stanicama", izjavio je znanstvenik Garry Dolton.    

Terapije T-stanicama već postoje i razvoj imunoterapije protiv raka je jedan od najvećih napredaka u suvremenoj medicinskoj znanosti. Jedan od najpoznatijih primjera je CAR-T, živi lijek napravljen od genetski modificiranih pacijentovih T-stanica, koji je kod nekih pacijenata doveo do dramatičnih rezultata koji uključuju zaustavljanje daljeg širenja raka, pa čak i potpunu remisiju, no taj pristup je vrlo specifičan i funkcionira samo na limitiranim vrstama raka i to u slučajevima kada postoji jasna meta za targetiranje T-stanicama.

Znanstvenici Sveučilišta u Cardiffu vjeruju da njihov receptor T-stanica može dovesti do univerzalne terapije raka. Ideja je pacijentu uzeti uzorak krvi, izvući T-stanice i potom ih genetski modificirati da stvore receptor za pronalaženje raka. Nadograđene stanice će se potom uzgojiti u velikim količinama u laboratoriju te potom vratiti u pacijenta, što je ista metoda koja se koristi u CAR-T terapiji.

Znanstvenici su ovo zasad testirali samo na životinjama i na stanicama u laboratoriju te je potrebno provesti puno opsežnije i sigurnije testove prije nego bi se njihova terapija mogla primjenjivati u kliničkim testovima na ljudskim pacijentima.  

Liječnici i znanstvenici širom svijeta koji nisu bili uključeni u ovo istraživanje vjeruju ima veliki potencijal, ali se nalazi u previše ranoj fazi da bi se moglo reći da će funkcionirati na svim vrstama raka. 

Kako bismo doista bili sigurni da se nalazimo na pragu liječenja svih vrsta raka jednom vrstom terapije biti će potrebna brojna nova istraživanja i testiranja, pa niti ovo za sada ne treba senzacionalistički nazvati "konačnim rješenjem", jer se svi znanstvenici slažu da je za to još jako prerano.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->