Nalazite se
  • Zdravlje
  • Kanadski startup radi globalnu mapu metana
Članak
Objavljeno: 27.01.2020. 13:58

GHGSat 

Kanadski startup radi globalnu mapu metana

Vizualizacija će renderirati metan u Zemljinoj atmosferi s rezolucijom od 2 km po pikselu.

Kanadski startup radi globalnu mapu metana

Na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu predstavljen je projekt globalne vizualizacije metana koji razvija kanadski startup GHGSat. Kanadska tvrtka u orbiti ima jedan satelit koji prati ovaj staklenički plin u Zemljinoj atmosferi, a kroz nekoliko mjeseci u svemir bi trebala stići još dva.

GHGSat posebno prati naftna i plinska postrojenja te upozorava njihove vlasnike o svakom curenju metana u atmosferu iz njihovih pogona.

Globalna mapa metana trebala bi biti predstavljena na velikoj COP26 konferenciji o klimi Ujedinjenih naroda u studenom ove godine u Glasgowu.

Metan (CH4) je jedan od opasnih stakleničkih plinova, a njegova koncentracija u atmosferi se poput ugljičnog dioksida sve više povećava i to nas način koji nije potpuni jasan u znanstvenoj zajednici. Emisije metana povezane s fosilnim gorivima su najveći faktor povećanja koncentracije u atmosferi, no postoje i mnogi prirodni izvori koje treba detaljnije razjasniti, pa bi GHGSat-ova mapa trebala točno pokazati koliko plina se otpušta na kojim područjima našeg planeta. Globalna mapa metana će imati vizualizaciju u rezoluciji od 2 km po pikselu, a za njezinu izradu će se koristiti podaci s GHGSatovih satelita u kombinaciji s drugim javno dostupnim podatkovnim bazama, uključujući one koje prikupljaju velike svemirske agencije i senzorske postaje na Zemlji.       

Prošle godine GHGSat je demonstrirao svoj prvi uspjeh kada je velikom distributeru plina u Turkmenistanu otkrio veliko curenje metana iz njegovih postrojenja u atmosferu kojeg nije bio svjestan, što je dovelo do popravka instalacija. Vezani sadržaji
Ključne riječi metan GHGSat globalna mapa CH4
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->