Nalazite se
  • Zdravlje
  • Kreće testiranje lijeka za regeneraciju izgubljenih zuba
Članak
Objavljeno: 29.05.2024. 13:09

Kyoto University 

Kreće testiranje lijeka za regeneraciju izgubljenih zuba

Kliničko ispitivanje novog lijeka na ljudima započet će u rujnu ove godine.

Kreće testiranje lijeka za regeneraciju izgubljenih zuba

Studija japanskih istraživača sa Sveučilišta Kyoto i Sveučilišta Fukui iz 2021. godine ukazala je da antitijelo za gen-1 ili USAG-1 povezan s osjetljivošću maternice, može stimulirati rast zuba kod miševa koji pate od ageneze ili anodoncije, urođenog ekstremnog stanja gubitka zuba, mliječnih i trajnih.

Na tom otkriću temelji se novi lijek za regeneriranje zuba koji je već prošao testiranja na životinjama i pokazao dobre rezultate na miševima.

Sada su japanski istraživači najavili prvu kliničku studiju primjene lijeka na ljudima, koja će se u rujnu ove godine početi provoditi u Sveučilišnoj bolnici Kyoto, što bi trebalo otvoriti vrata prema komercijalnoj dostupnosti do 2030. godine, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ispitivanjem će biti obuhvaćeni 30 muškaraca u dobi od 30 do 64 godine kojima nedostaje barem jedan kutnjak. Primjenjivat će se intravenozno apliciranje lijeka i testirati njegova učinkovitost na ljudsku denticiju, nakon što su uspješno izrasli novi zubi na životinjama poput tvorova i miševa bez značajnih nuspojava.

"Želimo učiniti nešto kako bismo pomogli onima koji pate od gubitka ili nedostatka zuba", rekao je voditelj istraživanja Katsu Takahashi, voditelj stomatologije i oralne kirurgije u bolnici Kitano. "Iako do danas nije postojao nikakav tretman koji bi omogućio trajno izlječenje, smatramo da su očekivanja ljudi od rasta zuba visoka."

Nakon ove 11-mjesečne prve faze, istraživači će potom isprobati lijek na pacijentima u dobi od 2 do 7 godina kojima nedostaju najmanje četiri zuba zbog urođenog nedostatka zuba, za koji se procjenjuje da pogađa 1% ljudi, a nakon toga planiraju proširiti ispitivanje na one s djelomičnim bezubošću ili osobe kojima nedostaje jedan do pet trajnih zuba.

Sam lijek deaktivira protein gen-1 (USAG-1) povezan s senzibilizacijom maternice, koji potiskuje rast zuba.

U studiji s tvorovima, lijek je rezultirao rastom novog zuba, a također je ojačao kost u postojećem nizu. To je rezultiralo nicanjem novih zuba u ustima miševa i tvorova, vrsti koje dijele gotovo ista svojstva USAG-1 kao i ljudi.

Znanstvenici vjeruju da ovaj tretman neće biti koristan samo za urođena dentalna oboljenja, već za sve ljude koji su izgubili zube, u bilo kojoj dobi.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Kyoto University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->