Nalazite se
  • Zdravlje
  • Maska svijetli kad detektira COVID 19 u vašem dahu
Članak
Objavljeno: 11.12.2021. 13:07

Kyoto Prefectural University 

Maska svijetli kad detektira COVID 19 u vašem dahu

Znanstvenici razvili novu zaštitnu masku s nojevim antitijelima koja detektira COVID-19.

Maska svijetli kad detektira COVID 19 u vašem dahu

Yasuhiro Tsukamoto i njegovi kolege s japanskog sveučilišta Kyoto Prefectural University, razvili su novu zaštitnu masku koja sadrži filtar prekriven antitijelima noja koja detektiraju COVID-19, a njihov rad se temelji na prijašnjem istraživanju koje je otkrilo da te ptice imaju vrlo snažnu otpornost na bolest.

Znanstvenici kažu da se za izvlačenje antitijela koriste tehnikom koja nimalo ne škodi životinjama. Antitijela se izvlače iz jaja ptica u koje su bili injektirani neaktivni i neopasni oblici koronavirusa, jer se antitijela prenose na potomstvo kroz žumanjak.

U studiji koju su proveli Tsukamoto i njegovi kolege, sudionici su nosili maske 8 sati prije nego što su filteri iz njih uklonjeni i posprejani kemikalijom koja pod ultraljubičastim svjetlom sjaji u nazočnosti Covid-19 virusa.

filter maske i nojevi

U budućnosti bi se ta kemikalija mogla pošpricati na male patcheve na filterima maski koji će pod UV svjetlom otkriti likove iz crtića ili karikature samog virusa.

Znanstvenici su za ovo već podnijeli patentni zahtjev i planiraju komercijalizirati maske kroz osnivanje startup tvrtke koja će ih prodavati u Japanu i u drugim državama unutar iduće godine.

Da bi to bilo moguće, prije prodaje će se morati provesti znatno veća studija na velikom broju sudionika, kako bi japanske vlasti odobrile izlazak maski na tržište.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->