Nalazite se
  • Zdravlje
  • Microsoft želi u potpunosti otkloniti ugljični otisak
Članak
Objavljeno: 17.01.2020. 10:48

Zelena inicijativa 

Microsoft želi u potpunosti otkloniti ugljični otisak

Šef Microsofta izjavio je da nam tehnologija izrađena bez ikakvih načela više šteti nego koristi.

Microsoft želi u potpunosti otkloniti ugljični otisak

Koliko god se zalažemo za zelene planove koji bi nam trebali osigurati čisti zrak, zdravu vodu i hranu, nekako smo uvijek skeptični kada neki donedavno najveći zagađivači pokreću inicijative za spašavanje svijeta, no bez obzira što o njima mislili lijepo je čuti da barem iskazuju dobre namjere.

Posljednji među njima je Microsoft, čiji je CEO Satya Nadella izjavio da nam tehnologija izrađena bez ikakvih načela više šteti nego koristi, pa se ekipa iz Redmonda obavezuje da će ukloniti sav ugljik iz okoliša koji je emitirala od osnivanja 1975. godine. Nadella kaže da će to biti ostvareno do 2050. godine, a kako bi to mogli postići, do 2030. godine moraju postati "ugljično negativni", što znači da bi tada sve stakleničke plinove koji se stvaraju u procesu rada trebali uklanjati kako ne bi odlazili u okoliš, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Između ostaloga, Microsoft je za ostvarivanje tog cilja osnovao klimatski inovacijski fond u vrijednosti do 1 milijarde dolara koji bi trebao financirati tehnologije za borbu protiv ugljičnog otiska. 

U postizanju tih ekoloških ciljeva Microsoft bi se mogao služiti raznim metodama, koje uključuju balansiranje emisija, pa bi na primjer trebali ukloniti tonu ugljika iz atmosfere za svaku tonu koju stvore, a pored toga trebali bi se okrenuti korištenju energije dobivene iz obnovljivih izvora, ulagati u hidrocentrale, vjetroelektrane i sunčeve elektrane i povećati ulaganja za zdrave tehnologije u državama u razvoju. 

Ukoliko uspiju postići "ugljičnu neutralnost" do 2030. godine, morat će se jako potruditi da postanu "ugljično negativni" kako bi mogli stakleničke plinove više uklanjati nego emitirati. Nadamo se da ovo nije samo još jedna od praznih retorika jednog direktora velike svjetske korporacije koji možda misli "do 2050. tko živ tko mrtav", jer valjda malo razmišlja i o svojim potomcima.

Više detalja o Microsoftovoj iznenadnoj ekološkoj osviještenosti i planovima za budućnost možete pronaći na ovoj povezniciVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->