Nalazite se
  • Zdravlje
  • Microsoftov AI dijagnosticira rak maternice
Članak
Objavljeno: 11.11.2019. 14:27

Microsoft 

Microsoftov AI dijagnosticira rak maternice

Microsoft i SRL Diagnostics razvili AI alat koji pomaže u ranom otkrivanju raka grlića maternice.

Microsoftov AI dijagnosticira rak maternice

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije WHO, rak grlića maternice nalazi se na četvrtom mjestu najčešćih tumora među ženama širom svijeta, a najvažnija stvar za njegovo uspješno liječenje je rano otkrivanje. Indija u kojoj oboljele žene čine čak 18 posto ukupne svjetske populacije s tom malignom bolesti, ima velikih problema s ranim dijagnosticiranjem jer je liječnika premalo za tu zemlju s više od milijardu stanovnika. 

Zahvaljujući partnerstvu između Microsofta i nacionalnog indijskog laboratorija SRL Diagnostics, liječnici sada na raspolaganju imaju novi alat za dijagnostiku koji uz pomoć umjetne inteligencije olakšava i ubrzava prepoznavanje ove zloćudne bolesti.  

Znanstvenici Microsofta i SRL Diagnosticsa AI uvježbali na tisućama slika brisa grlića materice kako bi uočio nepravilnosti i preporučio liječnicima dodatne preglede i testove. Na taj način liječnici sada trebaju pregledavati samo one snimke koje je AI označio da ukazuju na mogućnost pojave raka grlića maternice, što im uvelike olakšava rad i ubrzava dijagnostiku.  

SRL svake godine prima oko 100.000 uzoraka, a 98% njih otpada na "normalne", pa će AI omogućiti liječnicima da se fokusiraju na samo 2% rizičnih i time pomognu ženama u ranom liječenju.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->