Nalazite se
  • Zdravlje
  • Mlijeko bolje od vode za rehidraciju djece?
Članak
Objavljeno: 07.10.2011. 12:46

Mlijeko 

Mlijeko bolje od vode za rehidraciju djece?

Znanstvenici tvrde kako je davanje mlijeka djeci s ciljem sprečavanja dehidracije bolje od davanja vode i izotoničnih napitaka.

Mlijeko bolje od vode za rehidraciju djece?

Pitanje kako spriječiti dehidraciju organizma vrlo je često u ljetnim mjesecima, no pronaći odgovor je važno i za sigurno bavljenje sportom, te povećanje njegove učinkovitosti, kao i zaštitu organizma od neugodnih posljedica. Upravo kad je riječ o najmlađima, spoznaje i savjeti do kojih su došli stručnjaci sa Sveučilišta McMaster vrlo su korisni.

Dokazano je da je aktivnoj djeci vrlo korisno davati mlijeko. Naime, tijekom istraživanja na Sveučilištu McMaster kao bolji način spriječavanja dehidracije izotoničnim napitcima ili samom vodom pokazalo se mlijeko.

Brian Timmons, voditelj istraživanja u programu Child Health and Exercise Medicine na Sveučilištu McMaster i glavni istraživač studije ukazuje na posebnu važnost mlijeka tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Djeca tijekom tjelesne aktivnosti lako dehidriraju. Stoga je važno unositi dovoljno tekućine, posebno prije drugog kruga igre. Mlijeko je bolje i od izotoničnih napitaka i vode jer je izvor visokokvalitetnih bjelančevina, ugljikohidrata, kalcija i elektrolita.

 1% dehidracije može uzrokovati i do 15% manji učinak vježbanja, s povećanim brojem otkucaja srca, tjelesnom temperaturom i manjom izdržljivosti 

Osim toga Timmons dodaje kako mlijeko može nadomjestiti i natrij koji se gubi znojenjem te pomaže organizmu u boljem zadržavanju tekućine. Ispitivanje, u koje su bila uključena djeca od osam do deset godina, sastojalo se od vježbanja u klimatskoj komori, a zatim konzumiranja napitka, te mjerenja hidracije.

Timmons, profesor asistent pedijatrije na Michael G. DeGrotte School of Medicine, smatra da aktivna djeca i odrasli često ne unose dovoljno tekućine kako bi tijekom vježbanja izbjegli dehidraciju. Stoga drugu fazu vježbanja već započinju s problemom nedovoljne hidracije.

Također tvrdi da 1% dehidracije može uzrokovati i do 15% manji učinak vježbanja, s povećanim brojem otkucaja srca, tjelesnom temperaturom i manjom izdržljivosti. Ozbiljniji oblik dehidracije povećava rizik od bolesti povezanih s temperaturom, primjerice toplinskim udarom.

izvor: znano.st

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->