Nalazite se
  • Zdravlje
  • Operite ruke nakon korištenja mobitela
Članak
Objavljeno: 14.10.2011. 14:46

Studija 

Operite ruke nakon korištenja mobitela

Najnovija britanska studija ukazuje na veliku zagađenost mobitela i ruku korisnika opasnim bakterijama.

Operite ruke nakon korištenja mobitela

Prema rezultatima studije Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, provedenu zajedno sa Sveučilištem Queen Mary, ustanovljeno je kako svaki šesti mobitel sadrži fekalne tvari.

Istraživanje je provedeno na 400 mobitela i ruku njihovih korisnika u 12 britanskih gradova i ukazalo je kako 16% i jednih i drugih sadrži opasnu bakteriju E. coli (Escherichia coli).

Najzagađeniji britanski mobiteli su u Birminghamu, gdje se bakterija nalazi na 41% uređaja, dok su najprljavije ruke Londonaca s 28% udjela E. coli.

Dr Val Curtis, koji je vodio ovu studiju, kaže kako je malo vjerojatno da će se kod ovih građana kod kojih je nađena bakterija razviti želučana bolest, no oni su je koristili isključivo kao marker zagađenosti, dok se na mobitelima i rukama korisnika nalaze još mnoge fekalne tvari koje mogu biti opasnije.

Dr Curtis navodi kako ljudi usprkos današnje razine znanja o higijeni i dalje ne peru ruke nakon korištenja WC-a, ili ih ne peru dovoljno dobro i dugo, pa su stoga rezultati prisustva opasnih bakterija tako visoki.

Curtis stoga predlaže da vodimo čim više računa o pranju ruku, ali i da čim češće dezinficiramo predmete koje naslanjamo na lice, poput mobitela, slušalica i naočala, a kad za to nemamo mogućnosti, nakon njihovog korištenja trebamo također prati ruke.

Drugim riječima, nakon obavljanja nužde, ali i nakon slanja SMS-a, perite ruke.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->