Nalazite se
  • Zdravlje
  • Senzorska naljepnica prati stanje vaših organa
Članak
Objavljeno: 11.02.2024. 10:04

MIT 

Senzorska naljepnica prati stanje vaših organa

Naljepnica otkriva znakove bolesti, kao što su zatajenje jetre i bubrega te rast tumora.

Senzorska naljepnica prati stanje vaših organa

Znanstvenici i inženjeri s američkog Instituta tehnologije MIT, razvili su malu ultrazvučnu naljepnicu koja može pratiti ukočenost organa duboko u tijelu. Naljepnica, otprilike veličine poštanske marke, može se nositi na koži i osmišljena je za otkrivanje znakova bolesti, kao što su zatajenje jetre i bubrega i napredovanje tumora.

U studiji objavljenoj u časopisu Science Advances, istraživači kažu da senzor može slati zvučne valove kroz kožu u tijelo, gdje se odbijaju od unutarnjih organa i vraćaju natrag na naljepnicu. Uzorak reflektiranih valova može se pročitati kao znak krutosti organa, koji naljepnica može mjeriti i pratiti.

MIT-SeeingStiffness-01-press_0

"Kada neki organi budu podvrgnuti bolesti, mogu se ukočiti tijekom vremena", kaže stariji autor rada, Xuanhe Zhao, profesor strojarstva na MIT-u. "S ovom nosivom naljepnicom možemo kontinuirano pratiti promjene u krutosti tijekom dugih vremenskih razdoblja, što je ključno za ranu dijagnozu zatajenja unutarnjih organa."

Tim je pokazao da naljepnica može kontinuirano pratiti ukočenost organa tijekom 48 sati i otkriti suptilne promjene koje bi mogle signalizirati napredovanje bolesti. U preliminarnim eksperimentima, istraživači su otkrili da senzorska naljepnica može otkriti rane znakove akutnog zatajenja jetre kod štakora.

Inženjeri sada rade na prilagodbi dizajna za upotrebu kod ljudi, kako bi se naljepnica jednog dana mogla koristiti u jedinicama intenzivne njege, gdje bi senzori mogli kontinuirano pratiti pacijente koji se oporavljaju od transplantacije organa.

seeing-stiffness-2

"Zamišljamo da bismo, neposredno nakon transplantacije jetre ili bubrega, mogli zalijepiti ovu naljepnicu na pacijenta i promatrati kako se krutost organa mijenja tijekom dana", kaže glavni autor studije Hsiao-Chuan Liu. "Ako postoji rana dijagnoza akutnog zatajenja jetre, liječnici mogu odmah poduzeti mjere umjesto da čekaju da stanje postane ozbiljno.

"Koristili smo napredne tehnike izrade malih sondi od visokokvalitetnih piezoelektričnih materijala koji su nam omogućili da dizajniramo minijaturne ultrazvučne naljepnice", kaže Zhou.

Istraživači su precizno proizveli 128 minijaturnih pretvarača koje su ugradili u čip veličine 25 milimetara. Obložili su donju stranu čipa ljepilom napravljenim od hidrogela, što omogućuje zvučnim valovima da putuju u i iz uređaja gotovo bez gubitaka.

"Vjerujemo da je ovo tehnološka platforma koja spašava živote", kaže Zhao. "U budućnosti, mislimo da bi ljudi mogli zalijepiti nekoliko naljepnica na svoje tijelo kako bi pratili zdravlje glavnih organa u tijelu."  

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->