Nalazite se
  • Zdravlje
  • Splitski lijek protiv E. coli tek za 7 godina
Članak
Objavljeno: 20.06.2011. 12:06

Adepantin 

Splitski lijek protiv E. coli tek za 7 godina

Je li vijest o hrvatskom antibiotiku protiv Escherichie coli čisti senzacionalizam ili pogrešno tumačenje?

Splitski lijek protiv E. coli tek za 7 godina

Znanstvenici splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta uzdrmali su javnost ovih dana, nakon informacije kako su splitski profesori Juretić, Vukičević i njihov kolega Alessandro Tossi iz Trsta stvorili antibiotik koji predstavlja veliki potencijal za liječenje dosad neizlječivih infekcija poput Escherichie coli.

U svim hrvatskim medijima, pogotovo onim televizijskim, ova vijest je interpretirana na taj način da se sugerira kako bi njihov lijek Adepantin mogao vrlo brzo suzbiti zarazu u Europi, točnije Njemačkoj, zbog koje je do sada već umrlo oko 40 ljudi, dok ih je preko 3.000 oboljelo.

 hrvatski antibiotik neće liječiti današnje bolesnike 

Na žalost, mediji se u starom dobrom stilu nisu dovoljno informirali o ovom otkriću, kao ni o razvojnom statusu Adepantina, jer bi u protivnom malo "smanjili događaj". Kao prvo, novi splitski antibiotik se nalazi tek u ranoj fazi ispitivanja, kako bi se reklo, na molekularnoj razini. To znači kako još nije ispitivan niti na životinjama, niti se uopće zna kada bi mogla započeti prva klinička ispitivanja na ljudima. Na slici dolje možete vidjeti čitavu proceduru razvoja nekog lijeka od otkrivanja do ulaska u široku upotrebu.

razvoj-lijeka

Ako bi se Adepantin pokazao kao doista učinkovit protiv infekcija koje dosadašnji antibiotici nisu u stanju nadvladati, uz minimalnu štetnost po ljudski organizam, te ako bi se dozvola za klinička ispitivanja na ljudima dobila u najbržem mogućem roku, od današnjeg dana do dana ulaska lijeka u bolnice i ljekarne, proteći će oko 7 godina.

U slučaju da sve ne ide savršeno, ovaj proces može potrajati 10 godina, pa i više (do 13,5). Hrvatska je već bila proizvela jedan fantastičan antibiotik, Plivin Sumamed, njegov razvoj je trajao više od desetljeća, tako da javnost mora biti informirana kako današnji oboljeli od E. coli neće zasigurno biti tretirani Adepantinom, jer je to lijek za budućnost.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam