Nalazite se
  • Zdravlje
  • Stroj koji će učetverostručiti transplantacije srca i pluća
Članak
Objavljeno: 23.03.2020. 14:53

Royal Papworth Hospital 

Stroj koji će učetverostručiti transplantacije srca i pluća

Pacijent kojem su nakon cirulatorne smrti donora presadili srce i pluća uspješno se oporavlja.

Stroj koji će učetverostručiti transplantacije srca i pluća

Znanstvenici bolnice Royal Papworth iz Cambridgea, postali su prvi na svijetu koji su istovremeno transplantirali srce i pluća od donara s takozvanom cirkulatornom smrti ili DCD (Donation after Circulatory Death). Mada je operacija obavljena u ljeto prošle godine, liječnici su tek sada objavili vijest o tome, jer su čekali da se pacijent u potpunosti oporavi.

DCD transplantacija se odnosi na korištenje organa od donora koji su umrli nakon prestanka cirkulacije, za razliku od transplantacija u kojima su donori doživjeli moždanu smrt, pa su ih liječnici održavali na životu do operacije.

Za razliku od donacije s tijela osobe koja je doživjela moždanu smrt, DCD transplantacija je puno teža jer se radi o donorima kojima je srce stalo, a organi su im počeli propadati.

Zahvaljujući novom stroju koji organe nakon cirkulatorne smrti opskrbljuje krvlju i kisikom, znanstvenicima se sada otvara mogućnost da, kako kažu, "učetverostruče broj transplantacija bloka srca i pluća", čime se pacijentima znatno skraćuje vrijeme čekanja na donatora. Royal Papworth je ovom metodom prvu transplantaciju srca s DCD donora napravio još prije 4 godine, a sada je njihov stroj u stanju omogućiti transplantaciju čitavog "bloka" srca i pluća, što je uspješno izvedeno na 25-godišnjem Aaronu Greenu, koji se sada oporavio do te mjere da vozi bicikl, radi na novom poslu i sprema se oženiti.

Aaaron je rođen s transpozicijom arterija, stanjem koje nastaje kad aorta polazi neposredno iz desne klijetke a plućna arterija iz lijeve klijetke, što dovodi do neovisne, usporedne plućne i sistemske cirkulacije, što rezultira cijanozom i popuštanjem rada srca. Prije operacije Aaron je imao više srčanih aresta koji su se sve češće ponavljali pa mu prognoza nije bila previše dobra.

Aaron Green je trenutno jedina osoba na svijetu koja je dobila srce i pluća od donora čije je srce prestalo raditi, a kirurg koji ga je operirao dr. Pedro Catarino kaže da ovo pruža veliku nadu svim pacijentima poput njega, jer je procedura poput "punjenja baterija".

Izvor: Royal Papworth HospitalVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->