Nalazite se
  • Zdravlje
  • Studija: Dvije doze cjepiva ne štite od Omicrona
Članak
Objavljeno: 14.12.2021. 13:18

Oxford 

Studija: Dvije doze cjepiva ne štite od Omicrona

Znanstvenici Oxforda objavili su rezultate nove studije o učinkovitosti cjepiva na Omicron varijantu Covida-19.

Studija: Dvije doze cjepiva ne štite od Omicrona

Dok traje znanstvena utrka u istraživanju nove SARS-CoV-2 Omicron varijante koronavirusa, laboratorijske studije počinju pružati uvide u to kako cjepiva pružaju zaštitu od zaraze Omicronom.

Nova studija znanstvenika Oxforda, koja se nalazi u "preprint" fazi, što znači da još nije recenzirana ili objavljena u časopisu, otkriva da dvije doze Pfizer ili AstraZeneca cjepiva možda neće biti dovoljne za zaštitu od infekcije novom varijantom kod većine ljudi.

Za potrebe studije znanstvenici su testirali krv osoba koje su prije neka 4 tjedna dobili drugu dozu Pfizerovog mRNA ili AstraZeneca cjepiva, mjereći titar (koncentraciju) antitijela na S protein, odnosno promjenu količine neutralizacijskih antitijela koja se stvaraju kao reakcija na virus.

Dvije doze AstraZenece pokazale su se najgore jer je studija je pokazala da su titri neutralizacije pali ispod pragova koji se mogu detektirati u svim uzorcima osim u jednom.

Pfizerovo cjepivo prošlo je neznatno bolje, sa samo jednim uzorkom koji je pao ispod praga za neutralizaciju titra koji se može detektirati. Međutim, istraživači su još uvijek vidjeli prosječno trideseterostruko smanjenje neutralizacijskih titara za dvije doze Pfizera u usporedbi s odgovorima antitijela viđenim kod ranijeg soja virusa.

Znanstvenici su oprezni i u studiji napominju da ovi nalazi ne ukazuju na to da će dvije doze bilo kojeg cjepiva biti neučinkovite u prevenciji teške bolesti, hospitalizacije ili smrti od COVID-19. Odgovori protutijela samo su jedan dio odgovora imunološkog sustava na virusnu prijetnju. Dok odgovori protutijela općenito igraju glavnu ulogu u sprječavanju početne infekcije, druge imunološke stanice uskaču kako bi ubile i očistile virus nakon što se uhvati.

Ovi podaci nagovještavaju da Omicron dovodi do viših stopa probojnih infekcija kod onih osoba sa samo dvije doze cjepiva. I premda je težina bolesti koju uzrokuje Omicron još uvijek nejasna, znanstvenici naglašavaju da će veći broj slučajeva neizbježno dovesti do većeg opterećenja za zdravstvene sustave čak i ako se utvrdi da varijanta općenito dovodi do blaže bolesti.

Studija ne nudi novi uvid u učinak tri doze cjepiva na Omicron, ali znanstvenici pretpostavljaju da će dodatna doza značajno potaknuti reakcije neutralizirajućih antitijela. Nedavna studija Pfizera nudi vrijedne podatke koji potvrđuju tu hipotezu.

Novu studiju možete pronaći na preprint serveru MedRxiv.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->