Nalazite se
  • Zdravlje
  • Telefon radi kao stetoskop kada ga prislonite na prsa
Članak
Objavljeno: 10.10.2022. 16:06

Echoes 

Telefon radi kao stetoskop kada ga prislonite na prsa

Aplikacija se može koristiti za otkrivanje ima li netko šum na srcu ili fibrilaciju atrija.

Telefon radi kao stetoskop kada ga prislonite na prsa

U studiji koju su vodili King's College London i Sveučilište u Maastrichtu, istraživači su analizirali više od 5.000 snimaka srčanih zvukova snimljenih aplikacijom Echoes i zaključili da je kvaliteta dovoljno dobra da se može koristiti na općoj populaciji.

Aplikacija Echoes, razvijena u suradnji sa srčanim pacijentima kroz zakladu British Heart Foundation (BHF) i Evelina Children's Heart Organisation (ECHO), te sa stručnjacima iz tvrtke Cellule Design Studio, koristi ugrađeni mikrofon pametnog telefona za snimanje srčanih zvukova. Korisnici jednostavno prislone telefon na svoja prsa, pritisnu snimanje i zatim pohrane snimku.

Nakon što netko spremi snimku svog srca, ona se dodaje u bazu podataka kako bi istraživači mogli analizirati kvalitetu zvuka, zajedno s anonimnim zdravstvenim pokazateljima koje pružaju korisnici, kako bi se otkrili zvučni događaji i potencijalni klinički markeri.

echoes-credit-cellule-studio.xcf224e9e

Od pokretanja u svibnju 2021., Echoes je prikupio više od 100.000 snimaka srčanih zvukova, a rezultati ove najnovije studije, objavljene u European Heart Journal - Digital Health, zaključuju da na kvalitetu zvuka ne utječe verzija telefona, spol korisnika, kao ni indeks tjelesne mase (BMI).

"Ovo istraživanje dokazuje da su mobilne tehnologije održiv način snimanja srčanih zvukova i da bi u budućnosti kardiološki pacijenti i liječnici mogli koristiti kućne snimke za provjeru postojanja ili napredovanja srčanih bolesti", rekao je voditelj istraživanja, profesor Pablo Lamata, profesor biomedicinskog inženjerstva na School of Biomedical Engineering & Imaging.

Aplikaciju možete i sami isprobati na iPhone telefonu ako je preuzmete u App Storeu na ovoj poveznici, no moramo vam reći komentari korisnika nisu previše pozitivni pa vam stoga preporučujemo da posjetite liječnika ako osjećate bilo kakve probleme koji se mogu dovesti u vezu s vašim srcem, a ne da se potpuno pouzdajete u ovaj softver.

Vezani sadržaji
Ključne riječi King's College London Echoes
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->