Nalazite se
  • Zdravlje
  • Ultrazvučni patch skenira srce u stvarnom vremenu
Članak
Objavljeno: 26.01.2023. 12:50

University of California SD 

Ultrazvučni patch skenira srce u stvarnom vremenu

Nova tehnologija mogla bi pomagati sportašima i pacijentima sa srčanim bolestima.

Ultrazvučni patch skenira srce u stvarnom vremenu

Znanstvenici Sveučilišta California u San Diegu, razvili su nosivi senzorski ultrazvučni patch koji omogućuje stvaranje ultrazvučnih snimaka u stvarnom vremenu, čak i kada ste u pokretu, a također koristi i algoritam dubokog učenja za automatski izračun volumena ventrikula i generiranje statistike performansi. To znači da biste, na primjer, mogli znati svoj minutni volumen srca u bilo kojem trenutku.

Uređaj koristi piezoelektrične sonde za izvođenje snimanja dubokog tkiva, dok rastezljive elektrode od tekućeg metala osiguravaju da ultrazvučni aparat može ostati blizu vaše kože, a da pritom ostane kompaktan.

Tehnologija trenutno nije ni blizu proizvodnje, jer znanstvenici žele nastaviti s minijaturizacijom sustava, koji se i dalje mora spojiti na vanjski sustav obrade pomoću savitljivog kabela. Tim se također nada da će poboljšati prostornu rezoluciju kroz bolje algoritme i koristiti veći skup podataka za obuku umjetne inteligencije koji bi mogao bolje odražavati opću populaciju.

Neke od prednosti su već jasne. Kreatori vjeruju da bi nosivi ultrazvuk mogao pružiti kontinuiranu metriku za pacijente sa srčanim bolestima, kao i za sportaše koji su svakodnevno izloženi velikim naporima.

Koncept također nije ograničen na jedan organ, pa istraživači kažu da bi se njihov nosivi ultrazvučni sustav mogao koristiti za kralježnicu, jetru i vene.

Studiju objavljenu u časopisu Nature možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->