Nalazite se
  • Zdravlje
  • Uređaj produžava život doniranim organima
Članak
Objavljeno: 15.02.2020. 17:46

UT Health San Antonio 

Uređaj produžava život doniranim organima

Zahvaljujući ULiSSES uređaju, srce se sada prije transplantacije može čuvati čak 24 sata.

Uređaj produžava život doniranim organima

Vjerojatno vam je poznato da se kod transplantacija organa jedna od najvećih bitaka vodi protiv vremena. Ukoliko na primjer želite nekome transplantirati srce, od vađenja iz tijela donora do transplantacije u pacijenta ne smije proći više od četiri sata, u slučaju pluća vrijeme se produžava na 6 sati, dok jetra može "izdržati" do 12 sati.

Znanstvenici sveučilišta UT Health San Antonio proizveli su revolucionarni uređaj pod nazivom ULiSSES koji će to vrijeme znatno produžiti, odnosno do najmanje 24 sata, a u nekim slučajevima i do jednog tjedna.

Njihov cilindrični uređaj je spremnik bez mehaničkih pumpi, motora ili baterija, jer se očuvanje organa temelji na tlaku plina koji pomaže u cirkuliranju otopine bogate nutrijentima kroz krvne žile, dodavanjem kisika koji omogućuje duži život organima.

Osim organa, ovaj se uređaj može koristiti i za čuvanje amputiranih udova, a znanstvenici su ga već uspješno koristili na nogama i srcima svinja.

Ovaj uređaj bi po njihovom mišljenju mogao spašavati na milijune života, a kako bi čim prije došao na tržište udružili su se s tvrtkom Vascular Perfusion Solutions koja bi ga trebala komercijalizirati.

U ovom trenutku još nije poznato kada bi mogla započeti klinička testiranja na ljudima, ali znanstvenici se nadaju da će to biti najbrže moguće prema zakonskim normama i procedurama za lansiranje novih lijekova ili medicinskih uređaja te kažu kako je ovo tek početak, jer bi u budućnosti njihova tehnologija za očuvanje organa i tijela mogla omogućiti ono što danas smatramo znanstvenom fantastikom.   Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->