Nalazite se
  • Zdravlje
  • Uspješno testiranje cjepiva protiv marburškog virusa
Članak
Objavljeno: 31.01.2023. 15:23

cAd3-Marburg 

Uspješno testiranje cjepiva protiv marburškog virusa

Eksperimentalno cjepivo protiv smrtonosnog marburškog virusa kreće u drugu fazu testiranja na ljudima.

Uspješno testiranje cjepiva protiv marburškog virusa

Marburški virus je filovirus koji uzrokuje krvarenje, višestruko zatajenje organa i visoku stopu smrtnosti kod zaraženih, po čemu je jednako opasan kao Ebola virus, no na sreću nije toliko zarazan.

Prijenos s čovjeka na čovjeka se zbiva dodirom kože i sluznica sa zaraženom osobom ili drugim primatom, a pretpostavlja se i prijenos aerosolom. Virus se prvi put pojavio 1967., s nekoliko epidemija u Europi koje su uzrokovale smrtonosnu hemoragičnu bolest, a naknadna genomska istraživanja pratila su njegovo podrijetlo u Ugandi i Keniji.

Od njegove pojave, bilo je više od desetak izbijanja epidemije u proteklih 50 godina, a posljednja se pojavila po prvi puta prošle godine u Gani. Zastrašujuće stope smrtnosti od čak 90% navele su stručnjake za zarazne bolesti da upozore na značajan budući pandemijski potencijal virusa i da se ozbiljno uhvate u koštac s razvojem cjepiva.

Stoga je dobra vijest da je upravo završila prva faza kliničkog testiranja cjepiva na ljudima, a obećavajući rezultati omogućuju da se uskoro pokrene druga faza testiranja.

Novo cjepivo nazvano cAd3-Marburg, koristi vektor adenovirusa za isporuku Marburg glikoproteina. Studije na primatima objavljene prošle godine pokazale su da jedna doza cjepiva stvara zaštitni imunološki odgovor kod životinja koji traje do godinu dana.

Nedavna faza 1 ispitivanja na ljudima uključila je 40 zdravih odraslih osoba koje su primile eksperimentalno cjepivo. Studija je pokazala da se cjepivo dobro podnosi bez ozbiljnih nuspojava, dok su značajni imunološki odgovori otkriveni u 95% ispitanika.

Američka vlada nedavno je uložila nekoliko milijuna dolara za ovo istraživanje cjepiva protiv marburškog virusa, a naknadna ispitivanja na ljudima sada se planiraju u Gani, Keniji, Ugandi i Sjedinjenim Državama.

Cjepivo je razvijeno u Nacionalnom institutu za alergijske i infektivne bolesti (NIAID), koji je dio američke istraživačke agencije National Institutes of Health - NIH.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->