Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Algoritam prepoznaje suicidalne osobe
Članak
Objavljeno: 01.11.2017. 11:54

Carnegie Mellon University 

VIDEO: Algoritam prepoznaje suicidalne osobe

Umjetna inteligencija u stanju je iz MRI skenova mozga prepoznati osobe koje su sklone samoubojstvu.

VIDEO: Algoritam prepoznaje suicidalne osobe

S lijeve strane je uzorak aktivnosti mozga kao reakcija na riječ „smrt“ kod suicidalne osobe, a desno uzorak osobe koja nema samoubilačke sklonosti.

Znanstvenici pod vodstvom Marcela Justa sa Sveučilišta Carnegie Mellon i Davida Brenta sa Sveučilišta u Pittsburghu razvili su inovativan i obećavajući pristup u prepoznavanju suicidalnih osoba uz pomoć algoritma za analiziranje skenova mozga koji su u stanju otkriti određene uzorke promjena u mozgu. 

Znanstvenici kažu kako je vrlo teško otkriti osjeća li se osoba suicidalno iz samog razgovora s njom, jer prema brojnim studijama, 80 posto osoba uspješno poriče razmišljanja o samoubojstvu kada razgovara sa stručnjacima za mentalno zdravlje.

S druge strane, AI tehnologija koja se temelji na strojnom učenju, može prepoznati suicidalne namjere koje se temelje na aktivnostima u specifičnim regijama mozga, kao što objašnjava profesor psihologije Marcel Just u ovom videu.

Temeljem proučavanja fMRI skenova, znanstvenici su otkrili da određene ključne riječi iniciraju aktivnosti mozga u različitim regijama mozga ovisno o tome osjeća li se osoba suicidalno ili ne. Nakon toga su razvili algoritam koji mjeri opće aktivnosti mozga i otkriva aktivnosti u regijama povezanim sa suicidom. Sustav se u testovima pokazao uspješnim u 91 posto slučajeva, pa ga smatraju pouzdanim za identifikaciju osoba sklonim samoubojstvu.

Znanstvenici kažu da ovaj sustav za sada nije previše praktičan, jer se temelji na skeniranju mozga u velikom MRI skeneru punih 30 minuta, a pitanje je i jesu li pacijenti skloni da se podvrgnu tom tretmanu, obzirom da su u njihovom istraživanju sudjelovali isključivo dobrovoljci, no smatraju kako otvara mogućnost da AI u budućnosti prepoznaje suicidalne osobe korištenjem manje komplicirane opreme.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam