Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Dušikov dioksid je gori od koronavirusa
Članak
Objavljeno: 20.03.2020. 10:32

ESA 

VIDEO: Dušikov dioksid je gori od koronavirusa

Možda ne zvuči primjereno za ove dane, ali naš planet je jako zahvalan na koronavirusu.

VIDEO: Dušikov dioksid je gori od koronavirusa

Nedavni podaci ukazuju da se pad zagađenja zraka nad sjevernom Italijom podudara s nacionalnom blokadom radi sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19). Europska svemirska agencija sada je objavila novu kartu koja prikazuje promjene emisija dušikovog dioksida u Kini od prosinca do ožujka - zahvaljujući instrumentu Tropomi na satelitu Copernicus Sentinel-5P.

Kada su iz kineske provincije Hubei krajem prosinca 2019. stigle vijesti o izbijanju koronavirusa poduzete su strože mjere zaštite. Kao rezultat toga, krajem siječnja tvornice su bile zatvorene, a ulice ispražnjene jer su kineske vlasti prekinule svakodnevne aktivnosti kako bi zaustavile širenje bolesti.

To je dovelo do dramatičnog smanjenja emisija dušikovog dioksida koje se oslobađaju od elektrana, industrijskih postrojenja i vozila, u svim glavnim kineskim gradovima između kraja siječnja i veljače. Pad emisija podudarao se i s Lunarnom novom godinom, koja obično izaziva sličan pad emisija svake godine.

Služba za nadgledanje atmosfere Copernicus (CAMS) uočila je smanjenje sitnih čestica - jednog od najvažnijih zagađivača zraka - u veljači 2020. u odnosu na prethodne tri godine. Kombinacijom satelitskih promatranja s detaljnim računalnim modelima atmosfere, znanstvene studije su ukazale na smanjenje za oko 20-30% čestica u velikim dijelovima Kine.

Kako se epidemija koronavirusa u Kini stišava, mnoge provincije su ublažile izvanredne mjere, pa se škole, tvornice i drugi javni prostori počinju ponovno otvarati, a radnici se postepeno vraćaju na svoja radna mjesta.

ESA je korištenjem podataka sa satelita Copernicus Sentinel-5P izradila animaciju koja prikazuje emisije dušikovog dioksida od 20. prosinca 2019. do 16. ožujka 2020. Pad emisija krajem siječnja je vidljiv, što se podudara s karantenom u cijeloj državi, a od početka ožujka razine dušikovog dioksida počinju se povećavati, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Obzirom da se stišavanjem epidemije u Kini zagađenja ponovno vraćaju na visoke vrijednosti koje prijete životima ljudi možda više nego COVID-19, možda je došlo vrijeme da se svi zapitamo možemo li nešto poduzeti da nakon koronavirusa ne nastavimo uništavati planet, već da ovo iskoristimo za orijentaciju na zdravu energiju, zdravu tehnologiju, zdravi promet i zdravu industriju. Zahvaljujući koronavirusu sad smo vidjeli da se planet može "liječiti" od ljudskog uništavanja puno brže nego što to mnogi misle.

Inače, ako vam nije poznato, dušikov dioksid je toliko opasan za ljude da između ostaloga može izazvati edem pluća i priuštiti vam smrt gušenjem. Razmišljajte malo i o tome dok ste u izolaciji, strahujete od zaraze i pratite kada će epidemija koronavirusa biti poražena.



Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam






   

*/-->