Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: GPS za tijelo detektira implantate
Članak
Objavljeno: 20.08.2018. 13:42

ReMix 

VIDEO: GPS za tijelo detektira implantate

Znanstvenici vjeruju da će ovo biti važno za dostavu lijekova na teško dostupna mjesta.

VIDEO: GPS za tijelo detektira implantate

Svi se stručnjaci danas slažu da sićušni implantati koji mogu pratiti zdravlje pacijenata i precizno dostavljati lijekove na ciljana mjesta predstavljaju budućnost medicine. Kako bi to bilo moguće potrebno je razviti čim manje invazivnu tehniku koja će omogućiti da stignu na željeno mjesto, što ujedno znači da u svakom trenutku trebate točno znati gdje se nalaze u tijelu.

MITe-v CSAIL laboratorij razvio je sustav pod nazivom ReMix, kojeg kolokvijalno nazivaju GPS-om za implantatate. Njegov lokator ne treba uspostaviti fizički kontakt već se koriste samo bežični signali i algoritam, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Tehnologija odbija radio signale od pacijenta i koristi algoritam koji može prepoznati implantat i potom ga precizno locirati, zasad unutar područja od 1,5 cm. Pored toga implantat ne mora imati vlastiti radio sustav za predaju radio signala, jer se sva mjerenja izvode izvana, prepoznavanjem razlika između valova koji se odbijaju od kože i samog implantata za što je zadužen novi MIT-ev algoritam.

MIT sada namjerava povećati preciznost kombiniranjem ReMixa s drugim podacima poput MRI skenova, a algoritam moraju usavršiti kako bi mogao funkcionirati u svim raznolikostima koje se mogu pronaći u ljudskim tijelima. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi GPS MIT implantati CSAIL ReMix
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam