Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Ogrlica za majke prati vitalne znakove bebe
Članak
Objavljeno: 10.06.2024. 12:16

Columbia University 

VIDEO: Ogrlica za majke prati vitalne znakove bebe

Senzorska ogrlica od meke tkanine prati otkucaje srca i ritam disanja kada majka dijete stavi na prsa.

VIDEO: Ogrlica za majke prati vitalne znakove bebe

Znanstvenici na američkom Sveučilištu Columbia razvili su senzorsku ogrlicu za majke koja može pratiti vitalne znakove beba kada ih majke prislone na svoja prsa.

Ogrlica pod nazivom Joy, koja je prvenstveno namijenjena praćenju vitalnih znakova beba male porođajne težine, izrađena je od mekane tkanine i dizajnirana u laboratoriju profesora inženjerstva Xia Zhoua.

Istraživači su znali da valni oblik elektrokardiograma (EKG) daje kritične kliničke metrike koje su bitne za dijagnozu i liječenje raznih srčanih problema i bolesti. Stoga su predložili nosivu tehnologiju temeljenu na tkanini i dizajnirali Joey kao laganu, mekanu ogrlicu od tkanine koju njegovateljica nosi na koži prsa.

Qijia Shao, Zhouov doktorand i glavni autor studije, osmislio je Joeyjev dizajn koji kontinuirano prati trajanje kontakta prsa o prsa između njegovatelja i djeteta, kao i dva vitalna znaka bitna za dobro dojenčeta, otkucaje srca i brzinu disanja, a sve to bez potrebe za postavljanjem senzora na bebino tijelo, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Joey može detektirati prisutnost miješanih EKG signala dvaju tijela u kontaktu kako bi izmjerio trajanje kontakta kože prsa o prsa. Zhouov tim je zatim razvio računalne algoritme za izdvajanje EKG signala dojenčadi za praćenje vitalnih znakova i za ublažavanje utjecaja kretanja kako bi se osiguralo pouzdano, precizno detektiranje.

Istraživači su testirali ogrlicu na 35 sudionika i ustanovili prosječnu točnost od 96% u procjenama vitalnih znakova s ​​klinički prihvatljivom točnošću.

joey

Intervjui s osam pedijatara u Odjelu za neonatologiju Medicinskog centra Irving Sveučilišta Columbia (CUIMC) dodatno su potvrdili kliničku upotrebljivost Joeyjeve senzorske tkanine za kožu dojenčadi. Sustav je također otporan na različite praktične čimbenike kao što su buka kretanja, opetovano pranje i varijacije stanja kože.

Jedini nedostatak ogrlice je što ne može detektirati vitalne znakove ako ogrlica nije u kontaktu s golom kožom pa istraživači rade na tome da je poboljšaju prije razvoja komercijalne inačice.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Columbia University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->