Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Selotejp za rane inspiriran paucima
Članak
Objavljeno: 02.11.2019. 10:46

MIT 

VIDEO: Selotejp za rane inspiriran paucima

Nova ljepljiva traka mogla bi zamijeniti šivanje rana i organa.

VIDEO: Selotejp za rane inspiriran paucima

Znanstvenici MIT-a poslužili su se primjerom iz prirode kako bi razvili tehnologiju koja omogućuje lijepljenje tkiva bez potrebe za šivanjem. Radi se konkretno o pauku koji koristi specijalno ljepilo koje mu omogućuje hvatanje plijena u kišnim danima, zahvaljujući nabijenim polisaharidima koji apsorbiraju vodu s površine insekta gotovo trenutačno i omogućuju ljepilu na svojim mrežama da ga uhvati suhim ljepljivim dijelom.

Znanstvenici su razvili sličnu metodu korištenjem poliakrilne kiseline na dvostrano ljepljivoj traci koja upija vodu s mokrog tkiva i aktivira ljepilo koje ga spaja i čvrsto drži, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ljepljivu traku su testirali na različitim vrstama tkiva štakora i svinja, uključujući tkivo želuca, jetre i kože.

"Veliki je izazov slijepiti mekana i krhka tkiva tijela poput pluća i dušnika, no s ovom ljepljivom trakom to možemo učiniti unutar 5 sekundi", izjavio je autor studije Hyunwoo Yuk i dodao da ovo ima potencijal primjene i za lijepljenje medicinskih uređaja i senzora na organe poput srca bez stvaranja oštećenja.

Znanstvenici sada planiraju provoditi dalje testove na životinjama, a do provođenja testova na ljudima će proteći još nekoliko godina, mada su sa svojom inovacijom već počeli upoznavati liječnike.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->