Nalazite se
  • Zdravlje
  • Znanstvenici otkrili novu skupinu krvnih grupa
Članak
Objavljeno: 06.10.2022. 14:01

NHS 

Znanstvenici otkrili novu skupinu krvnih grupa

Krvne grupe skupine Er mogle bi pomoći liječnicima da liječe neke rijetke slučajeve nekompatibilnosti krvi.

Znanstvenici otkrili novu skupinu krvnih grupa

Znanstvenici s NHSBT-a (NHS Blood and Transplant) i Sveučilišta u Bristolu otkrili su novu skupinu krvnih grupa, nazvanu Er.

Tim je istraživao tri poznata antigena krvnih grupa, molekule na površini crvenih krvnih zrnaca koje mogu potaknuti napad imunološkog sustava, a koji se nisu uklapali ni u jedan poznati sustav krvnih grupa.

Uspjeli su pokazati genetsku pozadinu ova 3 antigena (Era, Erb i Er3), zajedno s identificiranjem dva nova antigena (Er4 i Er5), uspostavljajući novi sustav krvnih grupa.

Istraživanje je proveo NHSBT-ov Međunarodni referentni laboratorij za krvne grupe (IBGRL), u suradnji sa stručnjacima sa Sveučilišta u Bristolu, zajedno s timom međunarodnih suradnika.

Novootkrivene varijacije unutar sustava krvnih grupa, Er4 i Er5, izuzetno su rijetke, ali su implicirane u slučajevima hemolitičke bolesti fetusa i novorođenčeta, kada majčin imunološki sustav napada krv njihovog nerođenog djeteta. Dvije pacijentice čija je povijest proučavana nažalost su izgubile svoje bebe zbog ove bolesti.

Nicole Thornton, voditeljica u Međunarodnom referentnom laboratoriju za krvne grupe NHSBT-a, rekla je:

"Većina ljudi će imati ono što smatramo 'uobičajenim' oblikom Er, ali mali broj rijetkih pojedinaca ima izmijenjene oblike - uključujući nove koje smo identificirali ovoj studiji.

Otkrivanje genetske osnove krvnih grupa omogućuje nam da razvijemo nove testove za identifikaciju onih s neuobičajenim krvnim grupama, s ciljem pružanja najbolje moguće skrbi čak i za najrjeđe pacijente.

 Ovo otkriće rješava više od 30 godina dugu misteriju genetske pozadine ovog sustava krvnih grupa, ali najvažnije u istraživanju ovih slučajeva, bilo je da možemo dati odgovore dvjema majkama koje su tragično izgubile svoje bebe.

Što više znamo o takvim rijetkim varijacijama krvnih grupa, zajedno sa sposobnošću da ih možemo testirati i identificirati, to ćemo bolju skrb moći ponuditi takvim pacijentima u budućnosti".

Čitavu studiju objavljenu u časopisu Blood možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->